Home » Mensje-inspiratie » Blog » De illusie van vrije wil en onze relatie met andere dieren

De illusie van vrije wil en onze relatie met andere dieren

De illusie van vrije wil en onze relatie met andere dieren

6 feb. 2017 16:00

“To identify with others is to see something of yourself in them and to see something of them in yourself, even if the only thing you identify with is the desire to be free from suffering.” Psycholoog Melanie Joy, schrijfster van 'Why We Love Dogs, Eat Pigs, and Wear Cows: An Introduction to Carnism: The Belief System That Enables Us to Eat Some Animals and Not Others'

 

Het niet-menselijke dier als wegwerpproduct
Menu’s met dode dieren in de hoofdrol worden in restaurants gepresenteerd alsof het niet alleen kunststukjes zijn, maar ook nog eens gezond en anders een ‘delicatesse’. De mens, afstammelingen van het dier ‘de aap’ en door zoöloog Desmond Morris ook wel 'de naakte aap' genoemd, gaat naar de ’dierentuin’ om schaamteloos naar andere dieren te kijken.

 

Wanneer een nieuw medicijn getest wordt, dan gebeurt dat niet meteen op een ander mens (wat logischer zou zijn), maar daar worden eerst andere dieren voor gebruikt, want als die dood gaan, dan is dat minder erg en toch maar ‘een dier’. En blijkbaar zijn er mensen die niet tevreden zijn met hun eigen huid, dus gebruiken ze de huiden van andere (dode) dieren als kleding en schoeisel.

 

Deze naakte aap waardeert overigens wel het gezelschap van een aantal diersoorten die passen binnen zijn levensstijl zoals bijvoorbeeld de hond en de kat. Maar wanneer het uiterlijk, geslacht, de leeftijd en/of karakter van dit gezelschapsdier niet meer bevalt, dan wordt zij zonder pardon gedumpt in een asiel of gewoon weggegooid, afhankelijk van waar zij leeft.

 

“Humans are the only animals that have children on purpose, keep in touch (or don't), care about birthdays, waste and lose time, brush their teeth, feel nostalgia, scrub stains, have religions and political parties and laws, wear keepsakes, apologize years after an offense, whisper, fear themselves, interpret dreams, hide their genitalia, shave, bury time capsules, and can choose not to eat something for reasons of conscience. The justifications for eating animals and for not eating them are often identical: we are not them.”     

                                                          Jonathan Safran Foer, author of 'Eating Animals'

 

Vegan power in duale realiteit 
Sinds ik, als mens, door het leven ga als ‘veganist’ en mijn 'zichtbare ik' volledig plantaardig eet en mijn 'onzichtbare ik' meerdere illusies heeft doorbroken wat betreft de relatie van homo sapiens tot andere dieren, is mijn leven binnen deze duale realiteit compleet veranderd…

 

In mijn hoofd is het glashelder en mijn schaamte over ditjes en datjes die ik weleens voelde als vrouw of als mens ten opzichte van andere mensen is helemaal weg. Wat helaas wel is gegroeid, is de schaamte die ik voel als mens of naakte aap ten opzichte van andere dieren. Je zou kunnen zeggen dat ik nu letterlijk uitgezoomd leef. En wanneer je uitzoomt, dan ziet het plaatje er toch iets anders uit dan binnen de beperkte visie van de mens.

 

Binnen deze duale realiteit waarin wij mensen samen met andere dieren leven op planeet Aarde, wordt een spel gespeeld met een zeer hardnekkig geloofssysteem ten grondslag. In dit spel lijkt het alsof het ‘normaal’ is dat de mens andere diersoorten uitbuit en als kers op de taart wordt door die uitbuiting ook nog eens het gehele ecosysteem systematisch verwoest. Maar deze destructieve diersoort alias de mens is ervan overtuigd dat die uitbuiting ‘normaal’ is, want ‘iedereen doet het’. En geef ze eens ongelijk, want waar je ook om je heen kijkt, overal lijkt het alsof het inderdaad heel normaal is om als mens andere dieren te exploiteren.

Als de maatschappij is wie wij zijn en daarmee aangeeft wat er zich afspeelt in onze collectieve geest, wat zegt dit dan over de zichtbaarheid van onszelf en over onze relatie met andere dieren? 

 

melaniejoy-1.jpg

 

De afbeelding hierboven is afkomstig van het animatiefilmpje van psycholoog Melanie Joy waarin zij heel helder uitlegt hoe diep het geloofsysteem van het rechtvaardigen van het eten van vlees in de mens zit. Klik hieronder op de link voor het filmpje:

https://www.youtube.com/watch?v=ao2GL3NAWQU

« Vorige Volgende »

Lees meer »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.