Home » Wie ben ik? » Vegan

Vegan zijn is mijn favoriete levensrol (en die speel ik vol overgave)...

 

Vegan voor de dieren
Als wezen van vlees en bloed lijd ik niet graag pijn. Als iemand mij probeert te vermoorden, terwijl ik helemaal niets heb gedaan, dan ren ik, als ik daar de kans voor krijg, hard weg.

 

En als ik, tegen mijn zin in, gevangen wordt genomen, dan schreeuw ik moord en brand.

 

Wanneer ik, als vrouw, constant zou moeten baren als een broedmachine, terwijl ik dat helemaal niet wil, nou eh, dan was ik nu een apathisch vrouwtje geweest.

 

En stel, dat ik als moeder, heel veel kinderen zou hebben gebaard, en zij worden keer op keer, meteen na de geboorte bij mij weggehaald, tja, dan zou ik constant huilen, echt waar.

 

Dit klinkt misschien raar als je het voor het eerst leest, maar voor dieren in de bio-industrie is dit de 'normale gang van zaken'. En na al die ellende worden ze dan na hun dood ook nog eens gedegradeerd tot het label 'voedsel voor de mens'. 


Mooiste praatjesmaker van de planeet

Je zou 'denken' dat de diersoort waartoe wij behoren, de homo sapiens, met zulke grote hersenen ten opzichte van andere dieren, intelligente wezens zijn. Als je er ingezoomd naar kijkt, ja, dan lijkt het misschien wel wat, want de mens 'bedenkt' vaak prachtige concepten met de meest mooie marketing-technische namen voor 'dingen' die we vaak niet eens nodig hebben, maar waarbij ons brein als vanzelf op hol slaat. Dat is slim, zeker.

 

Ingezoomd eten
Maar als je bijvoorbeeld 'ingezoomd' gaat kijken naar het concept van 'de hamburger', dan zou je dat kunnen omschrijven als een onpersoonlijk 'ding' dat je op kunt eten en dat het overgrote deel van de mensen ziet als 'voedsel'. Uitgezoomd echter, ziet het verhaal van 'de hamburger' er best wel anders uit...

 

Uitgezoomd eten
Dat 'ding' was ooit een deel van een levend wezen, dat gewoon wilde leven, net zoals jij en ik. Het is vermoord en daarna in stukjes gehakt, opgeleukt met wat kruiden, en vervolgens gebakken in wat vet om te eindigen op het bord van de mens. Tja, dat is wat het is, als je het 'verhaaltje' rondom de hamburger weghaalt.

 

Als vegan prik ik door die verhalen heen en dan ziet de realiteit er toch wel iets anders uit. En wanneer je dan blijft uitzoomen en uitzoomen en uitzoomen totdat alles een is, dan kun je je afvragen waarom je ook alweer die hamburger at.

 

Living zombie?
Je bent wat je eet zou er dan op neer komen dat jouw lichaam een soort van begraafplaats is voor in stukjes gehakte dode dieren, brrr. Of je zou iemand die dode dieren eet ook kunnen omschrijven als een soort van zombie, maar dan eentje die geen mensen eet, maar alle andere dieren, behalve de mens. Tja, het is maar hoe je het bekijkt, ingezoomd of uitgezoomd; een wereld van verschil...

 

Levensenergie
Het leven wil gewoon stromen, door jou, door mij, en door al die andere prachtige levensvormen op deze planeet. Daarbij maakt het geen onderscheid en is er al helemaal niet zo iets als een hiërarchie; dat is weer een mooi bedenksel van die praatjesmaker met die grote hersenen alias de mens. 

 

Nee, ik help het leven liever een handje en zit het daarbij zo weinig mogelijk in de weg in plaats van dat ik het 'levende' lichaam continu voed met dode vormen waar het bar weinig aan heeft. Leven als een zombie in films vind ik grappig om naar te kijken, maar leven als een zombie in deze realiteit? Ik dacht het niet :).